Verse tomatensoep
Ingrediënten:
1 kilo rijpe tomaten
2 uien, gesnipperd
2 wortelen
1 stengel bleekselderij
1 teentje knoflook, gesnipperd
2 eetlepels tomatenpuree
3 eetlepels olijfolie
2 eetlepels peterselie, fijn gehakt
4 eetlepels verse basilicum, in reepjes gesneden
1 liter water
Zout en / of peper naar smaak
Bereiding:
Ontvel de tomaten: breng water aan de kook en leg daar de tomaten, licht ingesneden in. Op deze manier laat het velletje heel gemakkelijk los. Snijd de tomaten in grove stukken. Was en snipper de uien en de knoflook en snijd de wortel en de bleekselderij in plakjes. Verhit in een grote pan wat olijfolie en bak hierin de ui, wortel, bleekselderij en knoflook heel rustig, op laag vuur ongeveer 10 minuten. Voeg de parten tomaat toe, de tomatenpuree plus het water. Roer regelmatig het mengsel goed door. Laat de tomatensoep ongeveer een half uur rustig koken. Als de tomaten helemaal zacht zijn gekookt, pureer het geheel met de staafmixer of in de blender. Voeg als laatste de peterselie en de basilicum toe en laat het nog even aan de kook komen, om een lekkere warme tomatensoep te serveren.
Lekker met wat (geroosterd) wit brood om ouderwets in de soep te dopen, of belegd met een plakje kaas.